Energy Supply har bragt en artikel med Marianne Sørensen om bl.a. generationsskiftet hos Tjæreborg Industri.
Artiklen er gengivet her på vores hjemmeside.
Bankmødet tog en uventet drejning: Direktør overraskede børnene med generationsskifte
Marianne Sørensens far døde som direktør for Tjæreborg Industri med støvlerne på, men sådan skal det ikke være, når hun skal herfra, har direktøren besluttet.
Da Peder Chr. Pedersen døde i 2008, gik flagene på halv i Tjæreborg nær Esbjerg. En lokal personlighed og stærk mand i det lokale erhvervsliv var død, 89 år gammel. Indtil det sidste var han direktør for Tjæreborg Industri, der blandt andet leverer anlæg til fjernvarmebranchen.
Hans datter Marianne Sørensen havde været ansat i virksomheden i 33 år på det tidspunkt og var fjerde generation, der skulle overtage Tjæreborg Industri. Men noget generationsskifte var det ikke blevet til, husker hun.
– Min far var nok af den gamle skole, han var bange for at give tøjlerne videre. Han havde ikke gjort noget klar, da jeg overtog. Og der besluttede jeg mig for, at sådan skulle det ikke være, når jeg engang skal herfra. Det skulle være forberedt, siger Marianne Sørensen, der har været direktør for Tjæreborg Industri i 16 år og chef for 153 ansatte.
Så da den daværende Socialdemokratiske regering gjorde klar til at hæve skatten for generationsskifte af virksomheder i 2020 fra seks til 15 procent, mente både banken og revisoren, at tiden var moden til en overdragelse.
– De synes, at jeg skulle overveje det, fordi de havde hørt, at statsministeren ville hæve afgiften. Så vi fik det strikket sammen på bedste vis, og jeg lavede det som en overraskelse for børnene. Jeg fortalte dem, at vi skulle ned i banken og høre om generationsskifte. Og at de skulle tage det pæne tøj på. Så de blev overraskede, da det handlede om vores generationsskifte, siger Marianne Sørensen.
Selvom tidspunktet kom bag på direktørens to børn, Anders og Sandra Sørensen, var det dog ingen overraskelse, at de to skulle overtage virksomheden. Anders Sørensen er “organisationsansvarlig”, har personaleansvar og ansvaret for Tjæreborg Industries datterselskab. Sandra Sørensen er uddannet civiløkonom og leder økonomiafdelingen.
Endnu ikke pensionsmoden
I dag er 60 procent af virksomheden overdraget til de to børn, men ejerskabet er delt op i A- og B-aktier, så Marianne Sørensen stadig har det afgørende ord. Egentlig havde hun besluttet sig for at gå på pension i år, men hun er stadig “klar i hovedet” og føler sig ikke pensionsmoden.
– Jeg bliver 70 i år, og jeg havde faktisk sat det som min pensionsalder. Men jeg er ikke klar endnu, så jeg tror måske, at jeg drosler ned om fem år. Jeg har 50-års jubilæum i virksomheden til næste år, det vil jeg også gerne have med. Men det er rart, at jeg har børnene med mig. De må gerne have medbestemmelse, det er kun sundt, mener Marianne Sørensen.
En anden grund til at direktøren i 2020 “kun” overdrog 60 procent af virksomheden til sine børn, var, at det var for dyrt. Siden er skatten på generationsskifte af virksomheder som bekendt blevet hævet til 15 procent og pr. 1 oktober i år sænkes den igen til 10 procent som et resultat at en ny politisk aftale.
Det glæder Marianne Sørensen, men hun tror dog ikke, at det vil gøre den sidste del af generationsskiftet billigere. For siden 2020 har Tjæreborg Industri haft en række gode år, og dermed er virksomhedens værdi steget.
– Det bliver billigere i arveafgift, men da jeg overdrog de 60 procent i sin tid, havde vi lige haft tre dårlige år. Nu har vi haft tre gode år, så jeg vil tro, at det kommer til at udligne sig selv. Men vi har råd, det er jeg helt rolig omkring, siger Marianne Sørensen.
I det netop offentliggjorte regnskab kunne Tjæreborg Industri præsentere et resultat efter skat på 17,4 millioner kroner i 2023, hvilket var knap fire millioner mere end året før. Fra 2017-2019 havde Tjæreborg Industris underskud efter skat på mellem 1,6-8,4 millioner kroner. Men siden 2020 er de gode år vendt tilbage.